Beoordeel deze pagina
7,8/10 (12)
Bedankt voor uw beoordeling

Rentemiddeling leidt soms tot advieskosten bij de bank

Rentemiddeling leidt soms tot advieskosten bij de bank
3 jan 2019

Rentemiddeling biedt de kans om alvast te profiteren van de nu nog lage hypotheekrente, zelfs wanneer de rentevaste periode nog niet afloopt. Het lijkt erop dat de rente binnenkort weer zal gaan oplopen, waardoor meer mensen informeren naar de mogelijkheid tot rentemiddeling. Het is echter verstandig om er alvast rekening mee te houden dat daar kosten aan verbonden kunnen zijn. Het gaat dan om mogelijke advieskosten die de bank in rekening brengt, net als een eventuele risico opslag waarvan sprake kan zijn.

Advieskosten tot € 900

Sommige banken berekenen geen advieskosten voor rentemiddeling, ze bieden de mogelijkheid gratis aan. Dat is echter niet overal het geval, er zijn bijvoorbeeld banken die daarvoor een bedrag tot €350 berekenen. Het is dan uiteraard van belang dat de rentemiddeling op de hypotheek dat bedrag aan kosten aan voordeel zal opleveren. De ING is op dit moment het duurst, die bank brengt €900 advieskosten in rekening om de rentemiddeling aan te kunnen bieden. Het lijkt er daarmee op dat de bank er niet de voorkeur aan geeft om klanten hiermee te helpen aan een lagere rente voor de hypotheek die zij eerder hebben afgesloten.

Mogelijk extra risico opslag

Bovendien is er bij sommige banken sprake van een risico opslag van 0,2%. Dat betekent dat ze een aanvullend percentage berekenen bovenop de nieuwe rente. Op die manier is er naast de uitgesmeerde boeterente sprake van een extra opslag, waardoor de kosten verder op kunnen lopen. Het resultaat? Het is in bepaalde gevallen een goed idee om gebruik te maken van rentemiddeling, mits u de bijkomende kosten kent. Het is uiteraard mogelijk om die kosten online in te zien en te vergelijken, om daar vervolgens een beslissing over te nemen die financieel gunstig uit zal pakken.