Beoordeel deze pagina
10/10 (1)
Bedankt voor uw beoordeling

Rentemiddeling maakt besparen op huidige hypotheek mogelijk

Rentemiddeling maakt besparen op huidige hypotheek mogelijk
19 dec 2018

Dankzij rentemiddeling is het ook met een lopende hypotheek mogelijk om te besparen op de maandlasten. Hier komt geen (eenmalige) boeterente bij kijken en de geldverstrekkers werken er in de meeste gevallen graag actief aan mee. Het vormt voor sommigen de mogelijkheid om de maandlasten te drukken, ten opzichte van de hoge rente die ze een aantal jaren geleden hebben afgesloten.

In plaats van aflossen of oversluiten

Huizenkopers die nu hun slag slaan profiteren van een lage rente, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Huizenkopers die al een huis hebben gekocht en daarvoor een hogere hypotheekrente afsloten hebben een aantal mogelijkheden om te besparen. Zij kunnen hun spaargeld gebruiken om extra af te lossen of kunnen besluiten om de hypotheek over te sluiten (opnieuw af te sluiten). In dat geval betalen zij over het algemeen een boeterente, waarvoor tevens spaargeld benodigd is. Rentemiddeling kan dan een aantrekkelijk alternatief vormen. Er wordt samen met de geldverstrekker een nieuwe rente afgesproken, dit ligt tussen de huidige hoge rente voor de bestaande hypotheek en de lage rente die op dit moment geldt voor nieuwe hypotheken.

Rentemiddeling verschilt per hypotheekverstrekker

Klanten die gebruik willen maken van de mogelijkheid tot rentemiddeling doen er echter wel verstandig aan om daarover in gesprek te gaan met een onafhankelijk hypotheekadviseur. De verschillende banken en andere hypotheekverstrekkers gaan hier allen op hun eigen manier mee om, omdat daar geen strikte richtlijnen voor bestaan. De ene bank berekent helemaal geen boeterente, de andere verwerkt die in het nieuwe te betalen rentetarief. Op die manier is rentemiddeling bij de ene bank voordeliger dan bij de andere. Consumenten die gebruik willen maken van rentemiddeling kunnen zich daar het best over laten adviseren door een onafhankelijk adviseur, die de voor- en nadelen op een rij kan zetten.